20:35 15.02.2024

Україна та країни НАТО мають зосередитися на розвитку довгострокового оборонного потенціалу - Умєров

2 min read
Україна та країни НАТО мають зосередитися на розвитку довгострокового оборонного потенціалу - Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров заявляє, що українське оборонне відомство прагне створити механізми зближення НАТО й України у сфері оборонної промисловості, повідомляється на сайті Міноборони в четвер.

"Україна та країни НАТО повинні зосередитися на розбудові довгострокового оборонного потенціалу та стійкого ОПК. Міністерство оборони України прагне створити механізми, які зблизять партнерів з оборонної промисловості країн-членів альянсу та України. Ми готові до створення спільних підприємств, спільного інвестування, локалізації виробництва, масштабування виробництва в оборонному секторі", - сказав Умєров на другому засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

За словами міністра, взаємосумісність є одним із ключових стовпів модернізації Збройних сил України - у технічному, процедурному, людському й інформаційному вимірах.

"Ми повинні мати можливість більш ефективно комунікувати, швидше і безпечніше обмінюватися даними, уникати дублювання, де це можливо, щоб заощадити цінні ресурси. Повномасштабне вторгнення Росії продемонструвало, що взаємосумісність є важливою частиною нашої спільної обороноздатності", - додав Умеров.

Міністр також зазначив, що Вашингтонський саміт НАТО має стати платформою для нових рішучих кроків, які наблизять Україну до членства в альянсі.

Як наголошується в повідомленні, союзники наголосили на необхідності забезпечити стале та своєчасне надання Україні всієї необхідної допомоги та на важливості посилення спроможностей оборонних індустрій держав-членів НАТО. Деякі держави також оголосили про готовність уже у найближчому майбутньому укласти з Україною двосторонні безпекові домовленості.

Крім того, за результатами засідання Ради Україна-НАТО ухвалили рішення про запуск JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) - Спільного центру з аналізу, підготовки та освіти.

AD
AD
AD
AD
AD