11:53 20.11.2020

На розмінування територій у Карабаху, що перейшли Азербайджану, знадобиться до 13 років - голова ANAMA

2 min read

Для повного розмінування всіх районів Нагірного Карабаху, що перейшли під азербайджанський контроль, знадобиться до 13 років, заявив директор Національного агентства з розмінування територій Азербайджану (ANAMA) Газанфар Ахмедов.

"На знешкодження нерозірваних на полі бою боєприпасів знадобиться п’ять-шість років, на знешкодження мін - 10-13 років", - сказав Ахмедов, слова якого наведено в повідомленнях азербайджанських ЗМІ.

Збройні сили Вірменії, покидаючи карабаські території, замінували основні об'єкти: лінії електропередачі, водні ресурси, а також кладовища, заявив голова ANAMA.

Нині триває робота з розробки дорожньої карти щодо розчищення територій. "Насамперед необхідно розмінувати приблизно 14 тис. кв. км, з яких 3 тис. кв. км - асфальтовані дороги, близько 7-8 тис. кв. км - поля битв і майже 4 тис. кв. км - інші території", - додав Ахмедов.

ЗС Азербайджану розпочали бойові дії в зоні карабаського конфлікту 27 вересня.

У ніч на 10 листопада РФ, Азербайджан і Вірменія ухвалили тристоронню заяву про припинення вогню в Нагірному Карабаху та введення в регіон російських миротворців, а також передачу низки районів у регіоні Азербайджану.

За даними азербайджанської сторони, ЗС Азербайджану під час боїв у Нагірному Карабаху взяли під свій контроль до 300 населених пунктів, зокрема п'ять міст - Джабраїл, Фізулі, Зангілан, Губадли і Шуша.

Відповідно до тристоронньої заяви, до 20 листопада Азербайджану передається Агдамський район, до 25 листопада - Кельбаджарський район, до 1 грудня - Лачинський район.

AD
AD
AD
AD
AD