16:42 28.02.2022

Війна Росії сприяла ще більшій інтеграції України з ЄС – високопосадовець

2 min read
Війна Росії сприяла ще більшій інтеграції України з ЄС – високопосадовець

Війна Росії проти України сприяла ще більшій інтеграції між Україною та Європейським Союзом, зокрема й завдяки лідерству президента України Володимира Зеленського.

Про це сказав високопоставлений європейський чиновник, який спілкувався із журналістами на умовах анонімності.

"Украй необхідно, щоб Путін не переміг. ЄС продовжуватиме підтримувати Україну. За останні тижні ми бачили перетворення політичного ландшафту. Те, що сталося за останні пару днів, призвело до глибшої, ніж за останні 15–20 років, інтеграції в багатьох сферах. Я думаю, ми не припинимо стояти поряд з українським народом. І робитимемо все, що ви тільки можете уявити в рамках наших можливостей, щоб продовжувати нашу підтримку", - сказав він.

Водночас чиновник зазначив, що є, "звісно, і деякі лінії, які ми не повинні переступати".

"Україна – не член НАТО. Це означає, що ідея направити солдатів – не на порядку денному й не буде на порядку денному. Але нашій уяві щодо того, як ми далі допомагатимемо Україні, не буде межі", - переконаний співрозмовник.

При цьому європейський чиновник дав високу оцінку лідерству президента України Володимиру Зеленському.

"Лідерство президента Зеленського викликає захват, і не лише серед українців – я бачив, що 91% українців схвалюють його дії, а й багато хто тут співчуває Україні. Ми бачили, що Зеленський веде вперед (країну) та використовує інструменти спілкування таким способом, якого ми не бачимо й серед наших лідерів. Манера, з якою він звертається, це не патерналістична (батьківська) манера, це своєрідна прямота, з якою він будує емоційні зв'язки з людьми, котрі отримують його послання", - сказав він

При цьому чиновник послався на особисті контакти між представниками ЄС та України.

"Ми бачили це і з нашого боку у п'ятницю ввечері. Президент (Європейської ради Шарль Мішель - ІФ) теж хотів підтримати Зеленського, він розмістив на своїй сторінці у Твіттері його ролик, знятий на вулиці Києва. Якщо я не помиляюся, минулої ночі цей кліп громадяни в Європі переглянули на сторінці президента у Твіттері 1,5 млн разів. Те, що ми також відчули в п'ятницю під час телефонного дзвінка із Зеленським, він сказав, що може говорити коротко. Він сказав: Шарлю, Шарлю, я мушу зупинитися – ми під вогнем. Я мав той самий досвід у моїх дуже частих контактах з Андрієм Єрмаком. Наші колеги стали нашими друзями. Все це сприяло тому, що ЄС узяв безпрецедентну, історичну участь (у долі України - ІФ). Наші громадяни також вийшли вулиці - сотні тисяч у Берліні, тисячі в Парижі, Бельгії. Хоробрі протести в Мінську, дуже хоробрі громадяни Росії, багатьох з яких заарештували", - додав європеєць.

AD
AD
AD
AD
AD