12:40 20.06.2024

Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ - Гетманцев

2 хв читати
Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ - Гетманцев

Верховна Рада в четвер 239 голосами за необхідного мінімуму у 226 голосів ухвалила закон (№10439) про перезавантаження Бюро економічної безпеки, повідомив голова профільного парламентського комітету Данило Гетманцев.

"Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу. Можна було краще, але вже молодці", - прокоментував ухвалення перший заступник голови комітету Ярослав Железняк.

За його словами, згідно з документом, нового голову БЕБ обирає комісія із шести членів, де половина - міжнародні експерти з правом вирішального голосу. Переатестацію здійснює комісія, у якій по шість осіб від новообраного директора БЕБ і від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища. Крім того, протягом трьох наступних років працюватиме створена за такою самою схемою кадрова комісія.

"Гарантована незалежність директора БЕБ на рівні НАБУ/САП/НАЗК. І ще багато важливих змін про незалежність інституції. Завжди можна більше і краще, але загалом дуже ок", - підсумував Железняк.

Він нагадав, що ухвалення закону про БЕБ є умовою програм міжнародного фінансування, зокрема МВФ, на загальну суму $3 млрд.

Як повідомлялося, ВР 11 квітня цього року в повторному першому читанні схвалила законопроєкт про вдосконалення роботи БЕБ у першому читанні. Ухвалення цього закону до кінця червня є структурним маяком програми співпраці України з МВФ.

Железняк зазначав, що згідно із зауваженнями бізнесу, МВФ і G7, проєкт закону до другого читання має передбачати подання прем'єру на затвердження одного, а не двох кандидатів на посаду директора БЕБ, а також містити докладно прописану переатестацію і процедуру відбору на цю посаду. Під час засідання лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував, що до другого читання зауваження МВФ, G7 і бізнесу буде враховано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що Ізраїль близький до викорінення військового потенціалу ХАМАС

Суд обрав запобіжний захід ще одному фігуранту справи про незаконний продаж землі на Закарпатті

Суд призначив до розгляду справу ексдиректора "Укрспецекспорту" й близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО

Наступні місяці мають показати прогрес у наближенні України до Євросоюзу - Зеленський

Двопартійна делегація Конгресу США запевнила Київ у підтримці України

Зеленський обговорив із Сирським і Баргилевичем підготовку контрзаходів щодо логістики й техніки окупанта

Зеленський привітав Канаду з національним днем

Рух вантажного транспорту відновився на чотирьох ПП на польському кордоні, незабаром буде відкрито на всіх - заступник міністра

Голова комітету розвідки Конгресу США виступає за розширення застосування американської зброї Україною для ударів по території РФ

Держгеокадастр запустив гарячу лінію для реєстрації геопросторових даних

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА