19:37 11.06.2024

Повідомлення в соцмережах про смерть ексмера Куп'янська, обвинуваченого в держзраді, не вплинуть на судовий розгляд його справи

3 хв читати
Повідомлення в соцмережах про смерть ексмера Куп'янська, обвинуваченого в держзраді, не вплинуть на судовий розгляд його справи

Судовий процес у справі колишнього міського голови Куп'янська Харківської області Геннадія Мацегори, обвинуваченого в колабораціонізмі та державній зраді, триватиме, незважаючи на повідомлення про його смерть, що з'явилося в забороненій в Україні російській соціальній мережі "ВКонтакте", повідомив прессекретар Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

"Оскільки обвинувачений переховувався від українських правоохоронних органів на території Росії і не планував брати участь у судових засіданнях, факт його можливої смерті істотно не змінить ситуацію із судовим розглядом. Доки не буде офіційно встановлено смерть особи, судовий процес і встановлення винуватості особи триватиме. У судових засіданнях розглядатимуться зібрані прокурором і слідчими докази винуватості особи", - сказав Чубенко кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ні повідомлення про смерть у соцмережах, ні публікація відео похорону не можуть вважатися/розглядатися як безперечні докази, оскільки Мацегора міг інсценувати свою смерть, щоб отримати нові документи на інше ім'я й уникнути кримінальної відповідальності.

"Факт того, що десь будуть класти труну в землю, не свідчить жодним чином про смерть особи. Не виключено, що це може бути захід з метою зміни імені та прізвища, спланований самостійно або за допомогою спецслужб Росії обвинуваченим, який розумів невідворотність покарання і безперспективність його перебування в Росії. Тому зараз немає ні об'єктивної інформації, ні законних підстав, ні документів, щоб говорити про закриття справи", - додав представник облпрокуратури.

Чубенко пояснив, що смерть вважається офіційно встановленою, якщо є українське свідоцтво про смерть, оформлене відповідним чином його родичами або уповноваженими особами.

"Встановлення вини важливе як для громадян України, які постраждали від його дій, так і для можливої конфіскації майна особи, яка вчинила державну зраду", - наголосив Чубенко.

Як повідомлялося, 20 травня Харківська обласна прокуратура затвердила і скерувала до суду обвинувальний акт щодо Мацегори, підозрюваного в держзраді (ч. 1 ст. 111 і ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, 27 лютого 2022 року Мацегора, перебуваючи в Куп'янську, записав відеозвернення з метою створення хибного враження у місцевого населення щодо піклування окупаційної влади, запобігання масовим протестам, що можуть потягти за собою перешкоджання діям збройних формувань РФ. Він усіляко сприяв російським окупантам у Куп'янську, забезпечуючи їх транспортом, житлом, пальним та їжею. Через його дії територія українського Куп'янська вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України.

У червні 2022 року Мацегора підписав протокол засідання про створення окупаційної адміністрації під назвою "тимчасова цивільна адміністрація Харківської області".

Справу розглядають заочно в Червонозаводському районному суді м. Харкова, оскільки обвинувачений перебував у розшуку.

8 червня 2024 року Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що напередодні у Старому Осколі (РФ) на Мацегору було скоєно замах і його стан оцінюють як критичний.

10 червня 2024 року користувач забороненої в Україні мережі ВКонтакте з нікнеймом "Людмила Мацегора" розмістила повідомлення про смерть колишнього міського голови Куп'янська.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни завдали трьох ударів дронами по храму в Бериславському районі – Херсонська ОВА

Нетаньягу заявив, що Ізраїль близький до викорінення військового потенціалу ХАМАС

Суд обрав запобіжний захід ще одному фігуранту справи про незаконний продаж землі на Закарпатті

Суд призначив до розгляду справу ексдиректора "Укрспецекспорту" й близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО

Наступні місяці мають показати прогрес у наближенні України до Євросоюзу - Зеленський

Двопартійна делегація Конгресу США запевнила Київ у підтримці України

Зеленський обговорив із Сирським і Баргилевичем підготовку контрзаходів щодо логістики й техніки окупанта

Зеленський привітав Канаду з національним днем

Рух вантажного транспорту відновився на чотирьох ПП на польському кордоні, незабаром буде відкрито на всіх - заступник міністра

Голова комітету розвідки Конгресу США виступає за розширення застосування американської зброї Україною для ударів по території РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА