07:32 08.06.2024

Країни НАТО не підтримали створення фонду військової допомоги Україні на суму $100 млрд, обговорюють нову пропозицію

2 хв читати
Країни НАТО не підтримали створення фонду військової допомоги Україні на суму $100 млрд, обговорюють нову пропозицію

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовляється від планів зі створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні на суму $100 млрд, оскільки зіткнувся зі спротивом з боку членів альянсу, і натомість просить країни зберегти свої поточні внески, повідомляє Bloomberg у п'ятницю, 7 червня.

"Відповідно до нової пропозиції, яка може отримати підтримку міністрів оборони країн НАТО, коли вони зберуться в Брюсселі наступного тижня, союзники зобов'язуються витрачати загалом щонайменше EUR40 млрд ($43 млрд) на рік на летальну та нелетальну допомогу Україні... Це відповідало б середньорічним розмірам внесків із моменту російського вторгнення у 2022 році", - пише агентство з посиланням на свої джерела.

Передбачається, що НАТО визначить цілі пожертвувань кожної країни на основі відсотка їхнього валового внутрішнього продукту, а потім, імовірно, опублікує підсумкові суми в річному звіті.

"Нині ми вже витратили близько 40 млрд на рік, але я прошу союзників взяти на себе ці зобов'язання на наступні роки. Ми повинні підтримувати хоча б цей рівень підтримки щороку, поки це необхідно", - заявив Столтенберг після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Празі.

Хоча новий план не потребуватиме додаткових коштів, НАТО сподівається, що він забезпечить Києву більшу передбачуваність щодо рівня підтримки в найближчі роки.Зазначається, що союзники були приголомшені після того, як Конгрес США кілька місяців чекав на схвалення нового раунду допомоги, а також занепокоєні тим, що можливе переобрання Дональда Трампа в листопаді означатиме для фінансування України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що Ізраїль близький до викорінення військового потенціалу ХАМАС

Суд обрав запобіжний захід ще одному фігуранту справи про незаконний продаж землі на Закарпатті

Суд призначив до розгляду справу ексдиректора "Укрспецекспорту" й близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО

Наступні місяці мають показати прогрес у наближенні України до Євросоюзу - Зеленський

Двопартійна делегація Конгресу США запевнила Київ у підтримці України

Зеленський обговорив із Сирським і Баргилевичем підготовку контрзаходів щодо логістики й техніки окупанта

Зеленський привітав Канаду з національним днем

Рух вантажного транспорту відновився на чотирьох ПП на польському кордоні, незабаром буде відкрито на всіх - заступник міністра

Держгеокадастр запустив гарячу лінію для реєстрації геопросторових даних

Зеленський обговорив з конгресменами США постачання додаткових систем ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА