20:06 02.10.2023

Міжбанк 3 жовтня стартує з курсу 36,57 грн/$1 - заступник голови НБУ

2 хв читати
Міжбанк 3 жовтня стартує з курсу 36,57 грн/$1 - заступник голови НБУ

Національний банк України з 3 жовтня для встановлення офіційного курсу гривні знову використовуватиме курс міжбанківського валютного ринку, торги на якому розпочнуться з курсу 36,57 грн/$1.

"Курс, з якого завтра почне функціонувати ринок, це 36,57 грн/$1. Ми подивимося, як завтра відбудуться торги, і, відповідно, вже зробимо наші висновки і рішення після обіду, о 15:30, щодо встановлення курсу на наступний день", - повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій на брифінгу в понеділок.

Він уточнив, що Нацбанк знову буде о 12:30 оприлюднювати індикативне значення курсу на 12:00.

"Наш пріоритет не зміниться - транспарентність функціонування ринку. Цю транспарентність буде повернуто. Вона була до війни, в умовах фіксованого курсу ми зобов'язані були взяти паузу, наразі ми повертаємося до практик транспарентності, відкритості функціонування ринку, які були", - наголосив заступник голови НБУ.

Згідно з постановою правління Нацбанку №121 від 2 жовтня, НБУ здійснює щоденно в робочі дні в період з 10:00 до 15:30 через функціонали торговельно-інформаційних систем Refinitive та/або Bloomberg операції з купівлі-продажу доларів США з банками на умовах "тод".

Можливість здійснювати операції на умовах "тод" після 15:30 за встановленим цього дня курсом, який діятиме наступного робочого дня, збережено лише для задоволення потреб оборони.

Представники НБУ наголосили, що в межах збереження курсової стійкості центробанк готовий своїми інтервенціями ліквідувати структурний дефіцит валюти на ринку.

За словами заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука, якщо наприкінці минулого року цей дефіцит був біля $3 млрд за місяць, то навесні і влітку він скоротився до рівня $1,5-2 млрд.

"Наразі він трошки зростає, і через сезонні фактори, і впливають певні фундаментальні фактори, певні психологічні фактори. Однак усе ще залишається менше ніж $3 млрд. По суті, це той структурний дефіцит, який ми закриватимемо своїми інтервенціями", - зазначив він.

Ніколайчук уточнив, що $3 млрд дефіциту за місяць - це $150 млн за день.

"Тобто, умовно, з такою інтервенцією ми можемо виходити для того, щоб цей структурний дефіцит закрити. Але якщо в один день дефіцит на ринку буде $100 млн, а в інший день дефіцит буде $200 млн, то відповідно і курс у ці дні рухатиметься або в бік зміцнення гривні, або в бік ослаблення", - пояснив заступник голови Нацбанку

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА