14:41 11.09.2019

ВР ухвалила за основу законопроект про захист географічних зазначень

2 хв читати
ВР ухвалила за основу законопроект про захист географічних зазначень

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про удосконалення правового захисту географічних зазначень (№1065).

Ухвалення документа за основу підтримали на пленарному засіданні парламенту в середу 310 народних депутатів, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

Законопроект ухвалено на виконання Україною зобов'язань у сфері євроінтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства про охорону прав на географічні зазначення з нормами ЄС.

Згідно з документом, географічне зазначення - це найменування, яке ідентифікує походження товару з певного географічного місця, його особливу якість, репутацію або інші характеристики, зумовлені головним чином географічним місцем походження; при цьому хоча б один із етапів виробництва такого товару повинен здійснюватися на визначеній географічній території.

Право на державну реєстрацію географічного зазначення має об’єднання осіб, які в зазначеному географічному місці виробляють товар та/або видобувають, та/або переробляють сировину для товару. Одна фізична або юридична особа має право на реєстрацію географічного зазначення в разі, якщо вона є єдиним виробником, який хоче подати заявку на реєстрацію географічного зазначення, а географічна територія, на якій здійснюється виробництво, має характеристики, що суттєво відрізняються від прилеглих територій.

Заявка на реєстрацію може подаватися і в електронній, і в паперовій формі українською мовою і повинна містити саму заяву, специфікацію товару, документ, в якому викладено основні положення специфікації товару (найменування, опис товару, особливі правила його упаковки і маркування, а також короткий опис меж географічного місця).

Після експертизи заявки та отримання відповідного висновку щодо держреєстрації дані вносяться до Реєстру відомостей про реєстрацію географічного зазначення.

Крім того, 287 народних депутатів проголосували за скорочення наполовину терміну підготовки законопроекту №1065 до другого читання.

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики та продовольства затвердило перелік пріоритетних географічних зазначень, над реєстрацією яких працюватиме проект ЄС "Географічні вказівки в Україні". Зокрема, першими українськими продуктами із зареєстрованими в Україні ГЗ будуть: вино - захищена назва походження "Шабський", "Ялпуг", "Закарпаття" і "Білгород-Дністровський", сир - "Гуцульська овеча бриндзя", кавун - "Херсонський кавун", черешня - "Мелітопольська черешня", мед - "Карпатський мед".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА